sponsored links

Norway | Kistefos Museum – the art bridge by BIG

Place: Jevnaker, Country: Norway
Client: Kistefos Museum
Architects: Bjarke Ingels Group
Partners: Bjarke Ingels, David Zahle
Project leader: Brian Yang
Text by Riccardo Bianchini, Inexhibit
Images courstesy of BIG

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group aerial

Norway | Kistefos Museum – the art bridge by BIG – Bjarke Ingels Group
by Riccardo Bianchini, Inexhibit

Introduction
The Norwegian museum Kistefos Museet has recently unveiled its expansion project, designed by the Danish architectural firm BIG – Bjarke Ingels Group.

The building will add an impressive new venue to this industry and contemporary art museum located in Jevnaker, a municipality about 80 kilometers north of Oslo.

The Kistefos museum is a very peculiar institution, located on the site of a disused mill, founded in 1889 to produce wood pulp for the paper industry. The mill, located in the forest land which borders the Ranselva river, closed in 1955 but all machinery and tools remained in place, in the false hope that the plant could return to production some day.
In 1993, Christen Sveaas, a Norwegian businessman and art collector, grandson of the Kistefos mill’s founder, acquired the complex, which comprises various buildings in an almost derelict state and several acres of land, to revamp it as an industrial museum and a sculpture park based on his personal collection.

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group site plan 2

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group 02

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group model

The museum, inaugurated in 1996, showcases both the historical industrial plant, which structures were recently rehabilitated, and a permanent exhibition of 25 contemporary sculptures, carefully positioned within the pulp mill’s site, including works by Olafur Eliasson, Fernando Botero, Tony Cragg, Shintaro Miyake, Claes Oldenburg / Coosje van Bruggen, John Gerrard, Anish Kapoor, and Marc Quinn, among others.
Each year, the museum also organizes a seasonal exhibition of contemporary art. So far, the Kistefos site is open to the public only in Summer, due to the cold Norwegian climate.

BIG’s design for the new museum
In 2014, the museum organized an international competition for the design of a new building, with the objective to expand its program of events and activities, and extend its opening times.
The winning entry by BIG – Bjarke Ingels Group proposed a bridge-like building, spanning the Ranselva river, which twisted shape somehow recalls that of their unbuilt design for the ArtA museum in the Netherlands.

The 1,400 square-meter (15,000 square-foot) building, along with accommodating exhibition galleries and service spaces, connects the two parts of the Kistefos sculpture park, which are currently linked only by a small wood bridge, and transforms the dead-end path across the open-air sculpture exhibition into a circular, continuous loop.

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group site plan

The twisted shape of the building is not only visually appealing; it also skilfully connects the two riverbanks, which have different elevations. Furthermore, it creates a diverse array of spaces, with two floor levels, stacked on one another, in the southern part of the building and a single, full-height hall in the northern.

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group schemes

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group plan

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group section

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group cutaway

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group exterior view 01

This spatial configuration creates exhibition spaces ideal for for displaying small sculptures, paintings, photographs and video-art, in the multistory portion of the museum – which also accommodates an information center and a store, while large sculptural works and installations will be housed in the hall on the opposite side, together with a cafe with outdoor terrace.

The exhibitions in the new building should be seen as a part of the visit to the Kistefos site and complement the sculpture park and the industrial museum, creating a complex, manifold experience. In this sense, the new building is really a physical and conceptual “bridge”; a metaphor of that coexistence of various perception levels and different historical periods which is the essence of the Kistefos site.

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group exterior view Winter

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group exterior view 02

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group interior view 01

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group interior view 02

The load-bearing structure of the addition designed by BIG is constituted by a series of portals, made of rectangular hollow steel sections; a progressive rotation of the portals creates the twisted shape of the building.

The facades combine opaque satin stainless steel sheets and “smart glass” panels. The glazed sides of the museum follow the warping of the envelope, creating a side-lit space at the northern edge of the building and a sky-lit gallery at the southern.

To control solar radiation, that could potentially leads to overheating in Summer, the glazed parts of the building are provided with a UV-reflecting coating and a electrically switchable shading system.

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group interior view 04

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group interior view 06

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group interior view 03

Kistefos Museum Bjarke Ingels Group exterior view Summer


sponsored links

More about BIG – Bjarke Ingels Group

BIG – Bjarke Ingels Group

BIG – Bjarke Ingels Group