sponsored links

15th Venice Biennale – Aravena’s core exhibition part 2 : Arsenale

Place: Venice, Country: Italy
"Reporting from the front"
exhibition - part 2 (Arsenale)
curator: Alejandro Aravena
Text by Federica Lusiardi
All photos © Inexhibit, 2016, unless differently stated

Alejandro-Aravena-installation-Arsenale-Biennale-Venice-Inexhibit-01

Reporting from the Front: exhibition at Corderie of the Arsenale, curator: Alejandro Aravena

Inexhibit’s selection of works from Alejandro Aravena’s core exhibition at the 15th Venice Architecture Biennale; continuing from part 1: Giardini

The opening installation by Alejandro Aravena

Alejandro-Aravena-installation-Arsenale-Biennale-Venice-Inexhibit-03

Alejandro-Aravena-installation-Arsenale-Biennale-Venice-Inexhibit-02

Alejandro Aravena installation Arsenale Biennale Venice Inexhibit 08

15th Biennale’s opening installation designed by Alejandro Aravena, photos © Inexhibit, 2016

Like that at the Giardini, also the core exhibition in the Corderie of the Arsenale opens with a large introductory installation, conceived by Venice Architecture Biennale director Alejando Aravena, made with 100 tons of materials recycled from the previous Biennale.

 

Alejandro Aravena installation Arsenale Biennale Venice Inexhibit 06

Alejandro-Aravena-installation-Arsenale-Biennale-Venice-Inexhibit-04

Robert-Jan-van-Pelt-sketch-Architecture-Biennale-Venice-Inexhibit

The installation is composed of some 14km of metal studs hung to the ceiling, and with thousands of square meters of plasterboard fragments which entirely cover the perimeter walls.
Fastened to those dummy walls, a sequence of “low-end” micro-computers depicts though interactive videos the participants selection process; and, on the wall  just right of the entrance door, the visitors find the conceptual sketches each of the invited architects has developed for his/her dedicated space.


Rural Urban Framework – The University of Hong Kong

Rural-Urban-Framework-installation-Venice-Architecture-Biennale-2016-Inexhibit-02

Rural Urban Framework installation Venice Architecture Biennale 2016 Inexhibit 03

Rural-Urban-Framework-installation-Venice-Architecture-Biennale-2016-Inexhibit-01

Rural Urban Framework exhibition, installation views, photos © Inexhibit, 2016

Conducted within the Faculty of Architecture at The University of Hong Kong, the design collaborative Rural Urban Framework (Joshua Bolchover and John Lin) presents a research project aimed to improve dwellings in rural areas of Mongolia, especially addressed to those who will not adhere to the Chinese Government’s plan to relocate half of the inhabitants of Mongolia’s rural areas in newly-built high-density urban developments by 2030.


Bernaskoni – MATREX

Matrex-Bernaskoni-Venice-Architecture-Biennale-2016-Inexhibit-01

Matrex Bernaskoni Venice Architecture Biennale 2016 Inexhibit 02

MATREX by Boris Bernaskoni, installation views, photos © Inexhibit, 2016

Matrex building Moscow Boris Bernaskoni

MATREX. Multifuncional building, Skolkovo, Russia, 2014. © Boris Bernaskoni

MATREX, designed by Russian architect Boris Bernaskoni, is a multifunctional building recently completed in Moscow to accommodate dwellings, startup companies, and a museum.
The large truncated pyramid which forms the building’s envelope contains a vertical space shaped like a giant matryoshka doll.
Matrex is an example of how it can be possible to preserve quality and conceptual integrity, from inception up to completion, also in the case of a large-scale building development.


Marte.Marte Architects

marte.marte Schanerloch Bridge Dornbirn Austria

Marte.Marte Architects, Schanerloch Bridge, Dornbirn, Austria, photo by Marc Lins Photography

Marte.marte-architects-Biennale-Venice-Inexhibit-01

Marte.marte architects Biennale Venice Inexhibit 02

Marte.Marte Architects exhibition, installation views, photos © Inexhibit, 2016

The work of Marte.Marte Architects investigates one among the most insidious fields of design: that of large infrastructures.
The research by the Austrian architectural office is aimed to “fill the gap” between the neutral functionality of such kind of works and their potential, often unexpressed, capability to contribute to the identity of a specific landscape, either a urban or a natural one.


BEL Sozietät für Architektur – Neubau on Königsberger Straße and Aleppoer Weg

BEL-Neubau-installation-Venice-Architecture-Biennale-2016-Inexhibit-01

BEL Neubau installation Venice Architecture Biennale 2016 Inexhibit 03

Neubau, installation views, photos © Inexhibit, 2016

Allotment House Hamburg BeL

BeL Sozietät für Architektur, Allotment House, Hamburg, Germany, 2013, Base and Settlers©BeL

The urban developments designed by German architects BEL (Anne-Julchen Bernhardt and Jörg Leeser) are based upon the concept of incremental urbanization.
Compared to past cases, such as those developed in the 1960s in Latin America, the approach by BEL envisages the creation of multistory structures, composed of a simple array of columns and slabs, which can be “completed” and adapted to different functional and cultural schemes, thus fulfilling the specific characteristics and requirements of their inhabitants.


Block Research Group, ETH Zurich – Beyong Bending

ETH-Zurich-Block-Research-Group-Beyond-Bending-Biennale-Venice-Inexhibit-03

ETH-Zurich-Block-Research-Group-Beyond-Bending-Biennale-Venice-Inexhibit-07

ETH-Zurich-Block-Research-Group-Beyond-Bending-Biennale-Venice-Inexhibit-02

ETH-Zurich-Block-Research-Group-Beyond-Bending-Biennale-Venice-Inexhibit-06

ETH-Zurich-Block-Research-Group-Beyond-Bending-Biennale-Venice-Inexhibit-08

Beyond Bending, installation views, photos © Inexhibit, 2016

Originating from a collaboration between the Block Research Group at the ETH University in Zurich, John Ochsendorf (MIT), Matthew DeJong (University of Cambridge), Phillipe Block (ETH Zurich), and the Escobedo Group, the project Beyond Bending combines antique building techniques with advanced design and manufacturing technologies.

Based on the investigation of compression-only structures, the objective is to create fluid three-dimensional forms made in stone without any steel reinforcement, therefore reducing their building costs and environmental impact.
The project presented at the Biennale is a complex-shaped dome made with a large number of simply-juxtaposed sandstone voussoirs.


Transsolar with Anja Thierfelder – Lightscapes . Local identity

Transsolar-Louvre-Abu-Dhabi-Jean-Nouvel-Venice-Architecture-Biennale-Inexhibit-02

Transsolar-Louvre-Abu-Dhabi-Jean-Nouvel-Venice-Architecture-Biennale-Inexhibit-04

Transsolar Louvre Abu Dhabi Jean Nouvel Venice Architecture Biennale Inexhibit 03

Transsolar-Louvre-Abu-Dhabi-Jean-Nouvel-Venice-Architecture-Biennale-Inexhibit-01

Lightscapes-Local Identity, installation views, photos © Inexhibit, 2016

In the work of the German engineering firm Transsolar, advanced technology combines with traditional building techniques so to utilize locally-available environmental resources at their best.
Their installation Lightscapes-Local Identity, presented at the Biennale and developed with Anja Thierfelder, is inspired by the work the office did in the United Arab Emirates.
For the Louvre Abu Dhabi museum designed by Atelier Jean Nouvel, Transsolar developed an ingenious solution for the natural illumination of the museum’s covered plaza; through a series of round “holes” cut in the vault and by exploiting the atmospheric dust created by millions of micro-particles floating in the ambient, they created a surprising visual effect which resembles a “rain of light” and recalls the atmospheres of Arabian mosques and madrasas.


The “architecture from the front” of the Finnish office Hollmén Reuter Sandman Architects

Hollmén-Reuter-Sandman-Architecture-Biennale-Venice-Inexhibit-01

Hollmén Reuter Sandman Architects exhibition, installation view, photo © Inexhibit, 2016

Hollmén Reuter Sandman Women's Centre Rufisque Senegal Biennale Venice Inexhibit

Hollmén Reuter Sandman Architects exhibition, Women’s Centre Rufisque, scale model, photo © Inexhibit, 2016

Hollmén Reuter Sandman Women's Centre Rufisque Senegal

Hollmén Reuter Sandman Architects, Women’s Centre, Rufisque, Senegal, 2004, © Helena Sandman

The work Hollmén Reuter Sandman Architects did in developing countries is particularly interesting because of the involvement of local communities in the design and building process, and for their use of locally-sourced materials.
Among the most original aspects in the Finnish office’s approach to design is the “syncretic” combination of Scandinavian building standards with indigenous cultural codes, such as in their Women’s Centre completed in 2004 in the city of Rufisque, Senegal.


Tadao Ando – Punta della Dogana contemporary art center

Tadao Ando Punta Dogana Biennale Venice Inexhibit 02

Tadao Ando Punta Dogana Biennale Venice Inexhibit 04

Tadao Ando Punta Dogana Biennale Venice Inexhibit 03

Tadao Ando exhibition, installation views, photos © Inexhibit, 2016

Tadao Ando Punta della Dogana contemporary art center Venice

Punta della Dogana contemporary art center, Photo by Tadao Ando

In his design for the Punta della Dogana art center, Tadao Ando had to cope with two opposed forces – typical of those cities in which mass tourism dominates, such as Venice.
Such forces were, on one side, the conservation of cultural heritage and, on the other, the desire to embrace and foster contemporary culture.
Such a conflict became evident when Tadao Ando proposed the construction of two tall “columns” to be positioned just outside the art center and which, for the architect, would have symbolized the beginning of a new life for the building.
The project on show at the Arsenale narrates this story and depicts how it can be difficult to create visionary architecture within a world-renowned historic urban environment.


Kengo Kuma – Fighting banality

Kengo-Kuma-Architecture-Biennale-Venice-Inexhibit-01

Kengo-Kuma-Architecture-Biennale-Venice-Inexhibit-02

Kengo Kuma Architecture Biennale Venice Inexhibit 03

Tadao Ando Architects & Associates exhibition, installation views, photos © Inexhibit, 2016

The section dedicated to Kengo Kuma at this year’s Biennale presents one of the most significant professional battles of the Japanese architect: that against the banal and serialized building materials produced by the industry.
While Kuma’s research is based on a diversified strategy, which includes rediscovering traditional techniques, yet updated though a contemporary approach, or investigating new methods to connect different materials to one another, the aim is always the same: to propose creative alternatives to industrial mediocrity.


The Timber Network – The work of Atelier Bow Wow in Japan

Atelier Bow Wow sketch Architecture Biennale Venice Inexhibit

Atelier Bow Wow Timber Network Biennale Venice Inexhibit 02

Atelier-Bow-Wow-Timber-Network-Biennale-Venice-Inexhibit-00

Atelier Bow Wow exhibition, installation views, photos © Inexhibit, 2016

In a semi-abandoned rural district near Tokio, in which the timber industry had flourished until few decades ago, Atelier Bow Wow has developed, in collaboration with a Japanese NGO, the Timber Network project.
The program led to the construction of a new firewood supply plant to create work opportunities for older persons and disabled people residing in the area, while at the same time reinstating their relationship with the territory they live in.


Where is this? Find it through MYMUSEM search
Arsenale of Venice
Venice Arsenale Cordioli

The Venice Arsenale medieval dockyard complex is a main venue of La Biennale, it accommodates the main curator’s exhibition and various national pavilions



Venice Architecture Biennale 2016 – Reporting from the Front – INDEX

Venice Architecture Biennale 2016 – Reporting from the Front – INDEX

Venice Architecture Biennale 2016 – Reporting from the Front – INDEX


More in Venice

Venice

Venice

sponsored links